O výrobě

Zákazník si přiveze vlastní čerstvé a kvalitní ovoce (nesmí obsahovat žádné příměsy - listí, větve, hnilobu, plíseň apod.). Tyto nežádoucí příměsy by výrazně snižovaly kvalitu destilátu.
Na KVALITNÍ DESTILÁT jen KVALITNÍ OVOCE!

Postup výroby ovocného destilátu z čerstvého ovoce:

  1. Příjem ovoce + vážení ovoce
  2. Profesionální drcení (lisování) ovoce
  3. Uložení do kvasných tanků
  4. Výdej pořadového čísla pro zákazníka
  5. Kvašení 6-8 týdnů při stále teplotě
  6. Destilace kvasu v dvojkotlovém systému
  7. Uskladnění destilátu
  8. Výdej destilátu zákazníkům

O našem ovoceném destilátu

Pravé ovocené destiláty jsou výhradě z přírodního produktu, bez přídavku lihu a dochucovadel. Ve vyspělých zemích jako je Německo, Rakousko, Švýcarsko už pochopili, že přeměna ovoce na dobrou pálenku je kvalitativně jeho povýšení o několik kategorií. Ovocný destilát je v těchto zemích vnímán jako luxusní alkohol, a jako k takovému se k němu také přistupuje.

Průměrná výtěžnost ze 100kg ovoce:

  • švestky 7–10 litrů 50% destilátu
  • jablka 6–8 litrů 50% destilátu
  • hrušky 6–8 litrů 50% destilátu
  • třešně 7–10 litrů 50% destilátu

Založení vlastního kvasu a pěstitelské pálení ovoce

Na vlastní kvas musí být dobře vyzrálé ovoce, zbavené stopek a ostatních nečistoch (tráva, lupení). Surovina na pálení nesmí být nahnilá a plesnivá.
Při zakládání kvasů jablka a hrušek musí být ovoce dobře nadrcenné. U peckovitých odrůdách ovoce nesmí být při přípravé kvasu narušena pecka. Kvas se následně uloží do čistých nádob, které jsou potravinářsky nezávadné (nejvíce vhodné nádoby jsou dřevěnné nebo plastové o obsahu 100 - 150 litrů). Kvas je nutné v průběhu kvašení sledovat, nemíchat a prudce s ním nehýbat. V průběhu kvašení se ve vrchní části nádoby vytvoří tzv. "deka", kterou nenarušujte, neboť tvoří přirozenou ochranu proti infekci a zabraňuje ztrátám alkoholu.
Před převozem kvasu do palénice se musí odstratit 2-4 cm "deky", aby nedošlo k jeho znehodnocení.

V naší palírně ideální množství 200 - 250 litrů kvasu na jednu dávku.

Provozovatel palírny si vyhrazuje právo naúčtovat palivový poplatek při:

  • vypálení méně než 11 litrů destilátu bude účtován k ceně pálení jednorázový palivový poplatek 100,- Kč
  • vypálení méně než 7 litrů destilátu bude účtován k ceně pálení jednorázový palivový poplatek 250,- Kč
  • vypálení méně než 4 litrů destilátu bude účtován k ceně pálení jednorázový palivový poplatek 450,- Kč